Svētdiena, 19.05.2024, 15:35

Meklēju ceļu

Vietnes izvēlne
Atbildes uz epastu

Ierakstiet Jūsu epastu:

Delivered by FeedBurner

Sadaļas kategorijas Kategorijas iedaļa
Mūsu aptauja
Kā Jūs uzzinājāt par mūsu mājas lapu?
Atbilžu kopskaits: 51
Kalendārs
«  Septembris 2011  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Atbildes uz jautājumiem

Sākums » 2011 » Septembris » 26 » Kas ir ceļš uz savstarpēju sapratni?
10:18
Kas ir ceļš uz savstarpēju sapratni?

Jautājums psihologam

Labdien!

Biju lauliba 19 gadus piedzima meitina Liga.Vina bija invalide pec 11 gadiem piedzima delins Niks Alens,vinam ir 9 gadi.meita 15gados 9 menesos nomira.Ar viru ari neseviski gaja vins tai laika dzivoja dubolto dzivi.pec meitas naves pec 2gadiem es no vina izskiros.Tagad mes 2,5 gadus dzivojam katrs savu dzivi.Dels Niks dzivo kopa ar mani pie mana drauga un mums ir kopigs delins varda Kristers,bralitis Nikam.Niks skola stundas negrib neko darit,bet zinasanu zina ir kartiba.1 un 2 klase skola uzvediba bija neapmierinosa.katru dienu piezimes,runa preti ne tikai man ,bet ari skolotajiem.visu dara macibas atri un negliti.Intereses nau nekadas,tikai ara ar draugiem dauzities lidz velam vakaram ja lautu.palidzet majas ari neko negrib.ja liek kaut ko darit ,tad preti es nedarisu es brauksu pie teta dzivot.man saka tu jau mani neaudzinaji,tetis audzinaja.es vinam jautaju ka tad tevi tetis audzinaja? vis lava neiet uz bernu darzu,lava sedet visu dienu pie datora.man runa preti k

 atra varda blauj uz manis ja es ko aizradu.citreiz pasaka es neesmu vinam svariga vinam esot svarigakas lietas par mani.audzutevs grib kautko pamacit ka tas jadara, vinam nevajag vins pats  makot.velos zinat ka lai palidzu delam un pati sev?ka lai delam rastos interese par kautko? es vinam saku Nikuci aizeij kaut ko pamegini nu tas ir pulcinos.lai tu zinatu kas tev patik.no sakuma saka labi ,bet pec tam es negribu.vins man saka tu man nenoradisi ko man darit.apmeram ta ka es esu maza un vins liels.vins labprat speletu visu dienu datoru ja lautu.un neko citu nedaritu.ir irta bijis ka vins var pat pacelt roku pret mani.nu nezinu ko darit.velos kadu padomu ka talak rikoties un palidzet savam delam un pati sev?

ar cienu! Inga

***

Labdien, Inga

            Pēc aprakstītās situācijas , es saprotu, ka jūs nomāc bezspēcības sajūta attiecībā pret  sava deviņgadīgā dēla uzvedību.

            Pirmais solis ir (atmetot savu aizvainojumu, dusmas)saprast, iejusties zēnā....kādēļ viņš rīkojas izaicinoši, kādēļ viņa vārdos izskan pārmetums, aizvainojums un arī apvainojumi jums, kādēļ paceļ roku pret jums, kādēļ protestē pret pamācībām, palīdzēšanu.

Izklausās, ka zēnam kādu laiku ir trūcis mīlestības apliecinājumu, viņam veltītā laika un uzmanības , un ir nostiprinājusies pieredze uzmanību dabūt ar nepaklausību, izaicinošu uzvedību. Iespējams šo situāciju padziļina arī cita vīrieša un jaunākā brālīša ienākšana jūsu abu attiecībās , jo līdz ar to jūsu uzmanība tiek dalīta vēl uz diviem cilvēkiem. Ar savu izaicinošo uzvedību viņš cenšas pievērst ievērību sev, kas aizstāj vecāku mīlestības trūkumu. Izskan aizvainojums pret jums, ka tētis vairāk audzinājis....tā viņš ir uztvēris kopā pavadīto laiku. Iespējams ar to, ka ir ļauts neiet uz bērnu dārzu, atļauts sēdēt pie datora ,viņš ir juties saprasts.

Šajā situācijā palīdzēs viņam veltītais laiks un rūpes, sarunas par to, kas viņam svarīgs, par to, kā jūtas, ko vēlas... tā viņš jutīsies uzklausīts. Sniegt pozitīvu atzinību arī par sīkumiņiem, palīdzību un tāpat vien, ka vienkārši ir. Tā viņš sajutīsies mīlēts, saprasts. Runājiet par to kā jūs jūtaties, tādējādi arī zēns mācīsies atspoguļot savas jūtas, emocijas, tas ir ceļš uz savstarpēju sapratni.

Tikai tad, kad zēna emocionālā krātuvīte būs pilna, kad viņš jutīsies saprasts , tikai tad viņš sadzirdēs nevis protestēs vecākiem, kad viņi nospraudīs  robežas. Ir skaidri jādara zināms, kas jūsu ģimenē ir pieļaujams, kas ne, kādi ir viņa pienākumi, kādi ir jūsu ģimenes likumi. Zēnam ir nepieciešams sajust, ka vecāki ir vecāki un viņiem ir zināma varas deva, ka viņi nosprauž robežas. Iespējams zēns ar savu rīcību un protestiem it kā saka – palīdziet man saprast, kas ir kas, palīdziet man izturēt grūtības līdz galam, izdarīt darbiņus līdz galam, palīdziet man atrast savu vietu ģimenē.

Bet tikai tad, kad Niks sajutīs, ka viņu atkal pieņem un mīl, tikai tad zēns uzklausīs jūs. Jūsu mīlestība , iejūtība, kā arī stingri ģimenes likumi palīdzēs dēlam atbrīvoties no protestējošās un izaicinošās uzvedības.

Lai jums pietiek pacietības un mīlestības!

Ar cieņu, Inese


Kategorija: Psihologs | Skatījumu skaits: 1699 | Pievienoja: janb | Birkas: audzināšana, bērni, attiecības, ģimene